Om du känner att både du och din hund skulle behöva en större fysisk och mental utmaning än de dagliga promenaderna, borde ni prova på agility. Agility är en hundsport som innebär lika mycket träning för hundägaren som det gör för hunden, och det krävs både kondition, kvicktänkthet och teamwork för att kunna tävla i sporten.
Agility går kortfattat ut på att hunden ska ta sig genom en hinderbana bestående av exempelvis hopphinder, balanshinder, tunnlar och slalompinnar. Till sin hjälp har hunden sin ägare eller förare, som springer med hunden på banan och indikerar vägen samt ger kommandon för de olika hindren. Det gäller för ekipaget att ta sig genom banan på kortast möjliga tid, med så få fel som möjligt. Ett fel kan till exempel bestå av att hunden river ett hinder, att hunden tar ett hinder i fel ordning eller från fel håll eller att hunden och föraren rör vid varandra. Det finns också fel som är så allvarliga att de leder till att ett ekipage blir diskvalificerat, till exempel att hunden smiter iväg från banan och inte återvänder inom en viss tidsram, eller att hunden uträttar sina behov på banan. Agility är en sport som lämpar sig för alla, så länge man är villig att röra på sig. När man tävlar delas hundarna nämligen in i klasser efter deras storlek, vilket gör att alla hundar kan tävla i sporten på lika villkor. Klasserna är x-small, small, medium, large och x-large. Agility är dessutom en av de få hundsporter som blandraser får tävla i. Det enda undantaget är att blandrashundar inte får delta i VM eller NM. Nationellt, inom Sverige, finns dock inga begränsningar. Det finns inte heller någon begränsning vad gäller förarna – människor i alla åldrar och av båda könen får tävla i sporten, och det förekommer agilitytävlanden som är så unga som 7 år, och så gamla som 75 år. Hunden måste dock vara minst 18 månader gammal för att få delta i tävling.
För att lära sig grunderna i agility är det lättast att gå en kurs, till exempel via den lokala brukshundsklubben. På kursen lär sig hund och förare hur hunden ska ta sig igenom de olika hindren. Det är dock den lätta delen av att lära sig agility. Om man sedan vill bli redo att tävla gäller det att träna mycket, och nöta de olika hindren varje dag. Detta för att hunden ska bli så säker på hindren att den inte tvekar inför dem, och för att kommunikationen mellan förare och hund ska bli tydlig. För att göra det lättare för sig själv kan man därför bygga några av de vanligaste hindren på sin tomt, för att ha nära tillgång till dem. Man sparar då mycket tid på att inte behöva åka ut till brukshundsklubben varje gång man vill träna agility med sin hund, och sannolikheten blir större att man faktiskt tränar lite varje dag. Du hittar allt material du behöver för att bygga hindren på Buildor.se, där du kan handla byggmaterial till bra priser. Det behöver med andra ord inte heller bli dyrt att börja träna agility med sin hund.