Fördelarna med att ha hund

Att ha hund är en skatt! Det är något av det mest underbara man kan göra och relationen mellan människor och hundar är både berikande och bra för hälsan, inte enbart för att promenader och lek ger motion, utan även för att det kan öka på lyckohormonerna!

Enligt en stor undersökning som gjorts för ett stort djurförsäkringsbolag så blir man gladare av att ha hund, eller annat djur för den delen, och får ett bättre humör över lag. Går man till exempel genom en depression så kan en hund, katt eller häst få sin ägare att må bättre; hela 11 % av över 1000 tillfrågade hävdade att deras husdjur fått dem att känna sig stöttade. Enligt ännu fler så sänker hunden dessutom stressnivån, något som är oerhört viktigt i dessa hyperaktiva och stressfyllda tider. 70% ansåg sig lyckligare tack vare sina hundar!

Det finns vetenskapliga belägg för att hundägare mår bättre mentalt än de som inte har djur då man kunnat mäta högre nivåer av oxytocin hos dem. Detta är ett speciellt hormon som man känner sig glad av, varav det ibland kallas för ”lyckohormonet” och det produceras särskilt när man har djur, har tränat intensivt eller är nyförälskad. En av anledningarna till att hundar kan utlösa detta hormon är att de älskar sina ägare utan att döma eller klandra, vilket får matte eller husse att känna sig oerhört uppskattad. Man har också konstaterat att hundar kan känna av sin ägares känslomässiga tillstånd och agerar därefter, till exempel genom att lägga ett tröstande huvud i dennes famn när han eller hon känner sig ledsen. Inte helt olikt att befinna sig i en lycklig kärleksrelation där två personer verkligen bryr sig om varandra!

Man bör heller inte ignorera de andra fysiska fördelar som hundägande medför. Man måste gå ut och gå med sina hundar, oavsett ras och storlek, flera gånger om dagen vare sig solen skiner eller om det spöregnar. Detta får fart på konditionen och blodcirkulationen och är mycket bra för kroppen. Om man dessutom leker med hunden så kan det gå ganska intensivt till, vilket är bra både för muskler och flås.

Att ha hund minskar också känslan av att vara ensam i världen. Är man singel eller kanske lever i ett ganska tråkigt eller kärlekslöst förhållande kan en hund få sin ägare att verkligen känna sig uppskattad och behövd. Äldre, ensamstående människor rekommenderas ofta skaffa hund av just dessa anledningar.

Och apropå tristess så är hundar dessutom fantastiska källor till underhållning och hobbies. man kan till exempel ställa ut sin hund, även om den är en blandras, och man kan syssla med dressyr och lära den roliga tricks. Man kan också tillverka hundkläder och hundgodis eller varför inte skriva en bästsäljare om livet med sin hund?

belise-lite