Hundar alltmer välkomna

En gång i tiden, för inte allt för länge sedan, var det i princip omöjligt att ha med sig hunden på caféer och restauranger runtom i Sverige. Motiveringen från etablissemanget var ofta att andra gäster eventuellt var allergiska, rädda för hundar eller att det rent av var ohygieniskt, så när det var dags att njuta av en härlig middag eller drink i vänners sällskap fick den allra bästa vännen vara så god att stanna hemma.

Under senare år har denna attityd ändrats ganska drastiskt och idag är det många ställen som glatt välkomnar fyrfota gäster med öppna armar och på vissa håll finns det till och med hundmenyer att tillgå, precis som barnmenyer. Här serveras härliga köttbullar, buljonggrytor och leverpastejkakor att sköljas ner med vatten på flaska i specialdesignade skålar. Visst kostar det lite extra men hundens glädje att få vara med i gänget är oslagbar!

I den skånska hundkrogen Chez Smilla har man tagit ytterligare ett steg och helt enkelt startat en restaurang för hundar. Här har man attityden att hunden är en fullvärdig familjemedlem som naturligtvis är välkommen, och man hoppas att trenden kommer att sprida sig ytterligare. Man påpekar dessutom hur farligt det kan vara för hunden att ligga kvar i bilen då det kan bli för kallt på vintern och alldeles för hett om somrarna. I så fall är det bättre om hunden blir kvar i hemmet om man själv vill gå ut!

Krogen, som ligger i Skurups kommun, ägs av en mycket insatt kvinna då hon själv sysslat med medicinjournalistik och hon förklarar att det är ytterst få människor som är så allergiska att de inte kan vistas i samma lokaler som hundar. När det kommer till de som kanske ändå är det, eller rentav lider av hundskräck, har man varit noga med att sätta upp en tydlig skylt där hundar välkomnas. Det enda kravet är att både två- och fyrbenta gäster uppför sig, annars åker man ut på momangen!

Även i huvudstaden ser man allt fler hundar på stadens caféer och restauranger, vilket ger en trevlig atmosfär och en känsla av samhörighet bland de gästande hundägarna. Kanske ger detta till och med tillfälle till att nya bekantskaper knyts för både hund och ägare – vem vet, det kanske till och med vankas dubbelbröllop i framtiden?

belise-lite