Bygg din egen hinderbana – för både dig och din hund

En sport för hund och människa

Om du har en känsla av att både du och din hund skulle må bra av en mer allsidig och större fysisk och mental utmaning än de vanliga promenaderna kan en hinderbana vara ett bra alternativ att prova. Hinderbanor innebär mycket träning för både hunden och dess ägare.Det krävs både samarbete, snabbtänkthet och kondition för att kunna ta sig igenom banan snabbt och utan fel. Hos många brukshundsklubbar kan man finna flera hindertyper men man kan bygga en egen hinderbana precis lika väl själv. Det man måste tänka på är att varken hunden eller människan ska kunna skada sig på de hinder som används och man får aldrig använda material som gör ont att slå i för att få hunden att hoppa högre. En egen bana kan man bygga hemma i trädgården, i parken eller till och med inomhus om man så vill. Men hur ska en hinderbana se ut?

Hur och var bygger man banan?

En hinderbana kan bestå av i stort sett vilka material som helst. Man kan finna färdiga hopphinder och tunnlar i affärerna men det finns också stora möjligheter att kunna bygga egna varianter efter egen design. Ett hopphinder kan byggas av träbitar och rundstavar som sedan målas. En slalombana kan byggas av koner eller genom att pinnar sticks ner i marken. En form av balanshinder kan byggas av trä som byggs ihop till ett upp-och-nervänt V. Man kan också med lite fantasi bygga en gungbräda av en stubbe och en lång planka. Om du inte har egen trädgård kan hinderbanan i många fall byggas upp i en park, eller i en hundrastgård i närheten. Många gånger kan man också låna ett ridhus och träna hinderbana i. Om man har en större yta i hemmet där inga möbler står kan man också bygga enkla hinder där. Det finns också utmärkta möjligheter att träna hinderbana i skogen. Där kan hunden och ägaren hoppa över trädstammar, balansera på stubbar, krypa under grenar och gå slalom mellan sly.

Det krävs lite arbete

Om man har en egen trädgård blir allt genast lite lättare. Då kan man göra en hinderbana som kan stå uppe ständigt, så man lätt kan gå ut och träna när man känner för det. Då slipper man arbetet med att frakta och bygga upp hindret varje gång. Om gräsmattan är full med små stubbar kan man med en smidig stubbfräs snabbt göra den slät och fin innan man sätter upp hindren. På så sätt slipper man oroa sig över att trampa snett eller snubbla medan man springer omkring. Det är en fördel om det finns ett bra staket omkring området man springer på, och finns inte detta kan det behöva sättas upp. Det kan annars vara mycket riskabelt att träna hunden lös, och det är inte så enkelt att träna hinderbana i koppel. Att anlägga en bra hinderbana för hund och människa kräver en del arbete men det är definitivt värt det!

belise-lite