Barn och hund

Att växa upp med en fyrbent vän är underbart. Man har en trogen lekkamrat, ett pälsigt syskon, som alltid finns vid ens sida. Forskning har otaliga gånger visat att det är bra att växa upp med ett husdjur, som en hund eller katt. Tillsammans med en hund lär sig barnet att utveckla empati, det lär sig att ta ansvar, att läsa av andra och dessutom är närvaron av ett djur stressreducerande. Fördelar finns det gott om, men ändå är det många som känner sig osäkra den där första tiden när barnet bara är en liten bebis och hunden kommer där lekfullt, men klumpigt, skuttande och vill pussa den lilla. Hur gör man för att ge hund och barn en god start?

Den första tiden handlar det mer om att ha tid för dem var för sig. Passa på att leka med och aktivera hunden när bebisen sover. Gå långa promenader tillsammans, med bebisen i en bärsjal eller en barnvagn så att ni kommer ut i parken eller på motionsspåret i skogen. Det kan även vara roligt för barnet att ha djurmotiv i sin omgivning i hemmet. Till exempel så kan mn köpa väldigt fina tapeter med hundmotiv på för att få det extra barnvänligt! Om du vill ha en bärsjal eller en bärsele är det bra att du väljer en ergonomisk sådan, vilken ger bebisen rätt position och samtidigt avlastar dina axlar och din rygg på bästa sätt. Om du föredrar vagn bör du välja en stabil sådan så att bebisen sover bekvämt även om underlaget inte alltid är det bästa, till exempel på en grusväg eller i snöslask. Med en hund kommer det att bli många promenader, så det är vettigt att investera i en riktigt skön vagn, en som är både skön för den lilla att sova i och för dig att köra. En stabil vagn känns också tryggt om du har en lite större hund som plötsligt kan rycka till i kopplet om det dyker upp en katt eller något annat spännande.

I bilen är det viktigt att både hunden och barnet sitter säkert. Du vill inte riskera att hunden kommer flygande vid en kraftig inbromsning och landar på bebisen. Det finns gott om information om hur barn sitter säkert i bilen. Hunden sitter bäst i en anpassad bur där bak, men om ni inte har den möjligheten kan hunden sitta med ett speciellt hundbälte som är kopplat till en sele, i fram- eller baksätet. Lämna inte hund och bebis ensamma och inom räckhåll från varandra i baksätet.

När bebisen börjar krypa finns det risk att det blir konflikt vid leksaker. Lär hunden redan från början vad som tillhör bebisen och vad den själv får leka med och träna den så att vem som helst får röra hundleksakerna. Om det råder minsta tveksamhet kring om hunden vill vakta sina leksaker bör de förvaras utom räckhåll för barnet och bara plockas fram när en vuxen leker med hunden.

belise-lite