Ställ ut hunden

Har du funderat på att ställa ut din hund? Kanske vill du se hur pass bra din hunds utseende överensstämmer med rasstandarden eller så kanske du föder upp hundar och vill ställa ut ditt absolut bästa exemplar. Orsakerna till att man vill ställa ut sin hund kan vara många, men gemensamt för de allra flesta är att man vill få en bedömning, men även kunna träffa andra människor som t.ex. ställer ut samma hundras som en själv. Har man tur kan man även lyckas träffa på någon av hundens syskon eller kanske till och med föräldrar, vilket kan bli ett mycket trevligt och kärt möte för alla parter.

Innan du ställer ut din hund för första gången är det dock en hel del som man behöver ha koll på. Till att börja med är det viktigt att man är införstådd med att det endast är renrasiga hundar som har möjlighet att ställa upp och att hunden inte får vara under 4 månaders ålder. Förutom detta så behöver hunden också ha fått alla vaccinationer enligt de regler som lämpas och hunden måste även vara ID-märkt med antingen ett chips eller en tatuering.

Förbered din hund

Din hund kommer troligtvis att behöva betydligt mer förberedelse än du själv. Det är ju trots allt hunden som ska visas upp och bete sig korrekt. Du bör börja i god tid innan utställningsdagen med att t.ex. träna hunden att stå still, att trava bredvid och att inte slita eller dra i kopplet. En domare kommer på plats att titta och känna på hunden, bland annat på tänderna. Med detta sagt är det alltså mycket viktigt att hunden är van och trygg med att hanteras. Förbered även din hund genom att tvätta den innan utställningsdagen, trimma eller klippa klor, allt enligt rasens krav.

Glöm ej lista!

Det kommer att bli en lång dag för dig och din hund. Se till att ni är förberedda för bästa resultat.

1. Information och inbjudan till utställningen

2. Hundens nummerlapp

3. Vaccinationsintyg (giltigt)

4. Vattenskål och godis/mat till hunden

5. Mat eller måltidsersättning från yokebe till dig själv

6. Borste och kam

7. Utställningskoppel och halsband

8. Bur eller annan skön plats för hunden att vila

9. Utfällbar stol – dagen kan bli lång

10. Är det varmt och utställningen hålls utomhus? Tveka inte att ta med dig ett tält så att du och din vän kan svalka er i skugga.

Din hund kommer att bedömas utifrån storlek, benställning, färg, svansföring, tänder, bett och kroppsbyggnad. Varje ras kommer att bedömas var för sig och vanligtvis delar man in hundarna i 9 stycken så kallade rasgrupper. Indelningen sker utifrån hundens typ och användningsområde, men kan även handla om ålder eller t.ex. uppfödarklass.

belise-lite