Hundar och parasiter

 

En mycket viktig del av hundskötsel är hygienen och då hundar gärna springer runt i naturen och älskar att rulla sig i allt som luktar så illa som möjligt bör man dagligen inspektera dem får att undvika parasiter.

  • Öronskabb. Om hundens öron är täckta av en mörk hinna och luktar illa är det troligt att den fått öronskabb. Detta är ganska enkelt att få bort men kräver lite tålamod och daglig rengöring. Man kan köpa speciella öron droppar som behandlar och motverkar skabb och genom att tvätta öronen med lite ljummen, fuktig bomull kan man snabbt få bort det mesta. Skabb smittar från hund till hund så det är viktigt att alla hundar i hushållet behandlas.
  • Fästingar. Eftersom fästingar kan bära på det farliga boreliaviruset är det viktigt att snabbt få bort parasiten. Rör den inte med bara händer utan använd apotekets lilla ”kofot” som man lätt får bort fästingen med. Lägg den sedan genast i en burk med steril vätska och släng eller bränn. Det finns speciella halsband och droppar som motverkar framtida fästingar.
  • Loppor. Om hunden kliar sig mycket kan det bero på loppor. Här är det viktigt att både behandla hundens päls med schampo, droppar, puder och/eller halsband men också att man dammsuger hemmet och noga rengör hundens sovplats då loppor kan överleva länge.

 

belise-lite