När hunden går vidare

Att förlora en hund är som att förlora en riktigt kär vän. När man skaffar sig ett husdjur är det lätt att man glömmer att de faktiskt kommer att gå samma öde till mötes som vi människor. Allt som en gång har levt kommer också någon gång att gå över till andra sidan. Det är naturligtvis väldigt svårt och jobbigt att förlora sin hund. Mitt i sorgen ska man dessutom se till att man hanterar dödsfallet på rätt sätt, vilket inte är det lättaste. I Sverige finns det specifika begravningsplatser för hundar, t.ex. Djurkyrkogården på Djurgården. Den här kyrkogården är över hundra år gammal och erbjuder en vacker och lugn plats för den sista vilan.

Men hur ska man då göra när hunden dör? Vem vänder man sig till och är det något mer man behöver tänka på? När en människa avlider kontaktar man en begravningsbyrå i Göteborg eller i det område där man/den avlidne bor. En begravningsbyrå kan hjälpa dig med många olika steg i processen och finns även där för juridisk rådgivning. Med hundar fungerar det inte alltid på samma sätt. Visst kommer du själv få välja om du vill begrava din hund själv eller om du vill använda dig av en krykogård eller få hjälp med kremering men det första steget skiljer sig.

Kontakta veterinär

Det absolut första du ska göra när din hund går bort är att kontakta en veterinär. Orsaken till varför hunden har avlidit är inte av betydelse. Du ska alltid kontakta en veterinär oavsett allt har hänt. Veterinären kan vägleda dig och även hjälpa till med att hämta hundens kropp om du så skulle önska. Om du känner att det är alldeles för tufft att gräva hundens egna grav då kan du avstå från det. Du behöver inte ens försöka. Det är väldigt svårt att förlora en vän och du behöver inte pressa dig själv i någon situation. Om du önskar kan du dock be en vän eller kanske familjemedlem att hjälpa dig. Både veterinärer och krematorium har ibland möjlighet att hämta din hund.

Agera snabbt

Även om det kan kännas väldigt svårt är det viktigt att agera snabbt. En hund som har avlidit kommer att börja lukta och ruttna inom loppet av 6 timmar. Det är därför väldigt viktigt att du försöker att få hjälp med hunden så fort som möjligt. Finns det ingen möjlighet till upphämtning inom tidsramen måste du försöka att förvara kroppen så kallt som möjligt under tiden. Vi vet att det är en fruktansvärd känsla att förlora en hund, men tiden kommer för oss alla. Det bästa du kan göra för dig själv och din vän är att vara väl förberedd när dagen är kommen och ha kunskap att veta hur du ska agera.

belise-lite