Att välja rätt hundras

Att skaffa hund är ett stort beslut som du ska tänka igenom noga. Det är viktigt att du skaffar en hundras som passar dig och din livsstil. Om du vet med dig att du aldrig kommer att orka gå timslånga promenader varje dag eller hitta på olika aktiviteter med din hund ska du inte skaffa en aktiv hundras. Det innebär inte att du inte ska skaffa hund men du ska helt enkelt välja en annan typ av ras som inte kräver lika mycket motion och aktivitet.

Vilken hundras som passar dig beror på en rad olika faktorer. Vill du en aktiv eller lugn hund? Passar du och ditt hem för en liten eller stor hund? Vill du ha en självständig hund eller en som dyrkar allt du gör? Har du tidigare erfarenhet av hundar eller inte? Och så vidare. Det finns olika tester att göra på nätet. Men framför allt läs på. När du har ringat in ett antal raser som du tror kan vara intressanta för dig kontakta rasklubbarna för dessa raser eller prata direkt med uppfödarna. Kanske finns det någon uppfödare i ditt närområde eller någon du känner som redan har den rasen? Prata med dem och hälsa på.

Olika raser

Svenska Kennelklubbens hemsida finns en förteckning och information om många av de hundraser som finns i Sverige.

Fågelhundar

Om du vill ha en aktiv hund men som samtidigt är en bra familjemedlem är vissa av raserna inom kategorin fågelhundar ett bra alternativ. Här finns det många vänliga, positiva och härliga hundraser. Vissa av raserna är lite skarpare och behöver mycket aktivering. Välj inte en av dessa om det inte är vad du är ute efter. Med en fågelhund, precis som med alla hundraser, kommer du vara tvungen att vara ute i alla väder. Du behöver därför ha bra kläder. Det kan du hitta hos Parajumpers som har kläder som är både snygga och samtidigt designade med funktion i första hand. Två raser som passar dig som vill ha en aktiv hund som samtidigt är en bra familjehund är labrador och engelsk springer spaniel.

Labradoren är en av Sveriges mest populära hundraser. Det finns två olika typer av labradorer, en som är större och lite lugnare, och en som är mindre och främst framavlad för jakt. Labradorer är lätta att dressera och är generellt väldigt snälla och vänliga. Rasen ska vara glad, social och snäll mot både människor och hundar. Den vill vara till lags och är intelligent och följsam. En labrador vill gärna bära saker och det är viktigt att den aktiveras så att den får använda huvudet. Labradorer är en av de raser som ligger i riskzonen för att bli överviktiga eftersom de är väldigt glupska.

Den engelska springer spanieln är en ras som vill vara med människor. De är energiska, livliga, lättlärda och intelligenta. Det är en ras som behöver aktiveras men som efter det gärna myser i soffan. De gillar att arbeta och de gillar vatten. Allt vatten, så var beredd på en del mindre trevliga bad i smutsiga pölar.

belise-lite