Hundar i litteraturen

 

Det är inte bara verkliga hundar som satt sina tass-spår på världshistoriens olika händelser; även inom litteraturens sfär har många hundar satt sin prägel. Här följer en kortare lista med några av litteraturens bästa hundar enligt tidningen Svenska Dagbladet.

  • Argos i Homeros Odyssén. Denna trofasta hund är den ende som känner igen hjälten vid dennes hemkomst efter tjugo års bortavaro. När Argos äntligen får återse sin husse kan han lugnt lägga sig ner och dö, och blir med detta den klassiska symbolen för trofasthet.
  • Baskerville’s hund i Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes roman med samma namn. Den skräckinjagande besten har blivit ett av den berömda detektivens mest spännande mordmysterier och har även återberättats på TV och vita duken.
  • Elegi över en död labrador är en vacker dikt av Lars Gustavsson som illustrerar den vackra vänskapen mellan människa och hund. Här analyserar och hyllar poeten den unika kopplingen som två vitt skilda varelser kan ha.
  • Buck i Skriet från vildmarken av Jack London. I denna äventyrsroman möter läsaren den illa behandlade men starke och modige hunden Buck som till sist väljer ett liv bland vargar framför ett med människor.
belise-lite