Jyckar som jobbar

 

För funktionshindrade människor kan hunden bli en ovärderlig assistent och när man har en specialtränad hund som hjälper med det dagliga livet brukar man referera till den som en servicehund.

Synskadade människor har länge dragit nytta av hundars känslighet och intelligens och den kan ge ett nytt, socialt liv ute i världen till personen som inte kan se. Genom att varna för faror och hålla utkik efter hinder och ankommande bilar och cyklister ser den till att den synskadade tryggt kan röra sig i samhället. Ledarhundar tränas i flera år innan de kommer till sin husse eller matte och i Sverige får man statliga bidrag till dessa värdefulla hundar.

Med servicehundar är det lite annorlunda då de finansieras privat eller med hjälp av de föreningar som arbetar för deras främjande. Servicehunden lever med en handikappad människa och hjälper till med sysslor som att hämta saker, öppna och stänga dörrar och byrålådor, tända och släcka ljus eller slå larm vid behov.

Idag finns det ca 70 servicehundar i Sverige men förhoppningsvis kommer siffran att öka. Människor i rullstol eller som lider av autism eller mentala störningar kan få enorm hjälp, liksom enorma mängder kärlek som ju alla mår bra av.

belise-lite